Ulm University, Germany, Centre for Quantum Biosciences

Client:
Landesbetrieb Vermögen und Bau Baden-Württemberg, Office Ulm, Germany
Services:
  • Architectural Work
    Performance / Services: 2 - 8
Completion:
12 / 2018
Gross floor area:
5.365 qm
Room for the world of quantum
With its planned Centre for Quantum Biosciences (ZQB), Ulm University aims to create an interdisciplinary research centre where materials research, chemical biology and nanotechnology are used to further develop new experimental methods and theories in the field of quantum technology. The new building, designed as a cube, follows the line of the other buildings on the campus; its inner courtyard is invoked by the open spaces resulting from the cross structure.

Over the three floors of the institute, the laboratories face the inner courtyard, encompassed by the office rooms in a U-shape. The laboratory areas have a modular design, allowing their layouts to be used flexibly. Between the laboratories and the offices, an open access area faces the inner courtyard. The “U” shape is closed to a ring by a connecting glass corridor. Public areas – the foyer, multimedia room and conference rooms – are located on the street-facing side of the building.
Loading…