Max-Planck Institute for Psycholinguistics, Nijmegen, Netherlands, Expansion

Client:
Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften e.V., Munich, Germany
Services:
  • Architectural Work
    Performance / Services: 2 - 8
Completion:
06 / 2015
Gross floor area:
2.925 qm
Competition:
Competition 1st prize
Extend and open
The new, L-shaped wing complements the existing institute of psycholinguistics and offers additional experimental and testing laboratories for its complex research programmes. The extension, which has the same number of storeys, connects to the three-storey existing building and continues the internal thoroughfare for access. By elevating the north side, a link is opened up to the outside space and there is a clear view of the park from the lecture hall.

The design pursues the objective of a sensitive approach to linking the surrounding forest area with a contemporary and striking appearance. One important feature is the façade of glass panels that are coated on the rear, which were printed with abstract plant motifs specifically for this building. The reflections of the surrounding trees in the printed façade panels and in the reflective windows produce a varied interplay of exterior and façade.
Loading…